ORIGAMI PDF

Ez a közzétett változat, ellenőrizve: 2018. Ebben a szócikkben a japán nevek magyaros átírásban és keleti névsorrendben szerepelnek. Origami, a ORIGAMI PDF japán megfelelője, négyzet alakú papírból kiindulva készíthetünk állatokat, tárgyakat, díszeket, geometriai formákat, segédeszközök használatával vagy anélkül.


L’origami est un art ancestral que vous allez redécouvrir au travers d’une vingtaine de réalisations.

Chacun de vos gestes sera guidé par des schémas et des explications clairs. Pliez en toute facilité, vous ne vous lasserez pas de donner forme et relief au papier.

Jonque chinoise, grenouille sauteuse, boule d’étoile ou simple cocotte : voici réunis d’élégants modèles, tous issus de la tradition japonaise.

A vos papiers, prêts, partez !

Minden országban, ahol ismerték a papírt, elvileg kialakulhatott a papírhajtogatás helyi változata, így Japánon kívül is zajlott az origami fejlesztése. Erre példa Johannes de Sacrobosco « Tractatus de Sphaera Mundi » című műve, melynek 1490-es kiadásában egy olyan kép található, mely egy origami hajót ábrázol. Sok origamival foglalkozó könyv kezdődik azzal, hogy bemutatja a hajtogatás alapjait, amely segítségével később könnyebben lehet felépíteni más modelleket. Ez magában foglalja olyan alapvető hajtogatások magyarázatát, mint a völgy-hegy, váltóhajtások, süllyesztések, összetolások. Azonban bemutatja azon szabvány modellek elkészítésének a módját is amelyeket több más modellhez is fel lehet használni.

A legtöbb origami papírt kami néven emlegetik, ez a típus a legolcsóbb és a legtöbb helyen megtalálható. Vékony és könnyen formázható, többféle méretben kapható: a szabvány méret a 75 x 75 mm, azonban találni 2,5 x 2,5 centiméterestől egészen 25 x 25 centis, vagy még annál is nagyobb méretig sokfélét. Az origami papír súlya egy kicsivel kevesebb, mint a fénymásoló papíré, azonban léteznek annál nehezebbek is. Az úgynevezett fémhajtogatásnál sárgaréz, vörösréz illetve alumínium az alapanyag. Előnye a tartósság, bár hátránynak meg kell említeni, hogy a megmunkálhatósága igencsak nehéz. Nagyon gyakori, hogy egy adott formát valami sima felületen hajtogatnak az emberek, azonban több hajtogató a levegőben formálja meg, bárminemű segédeszköz nélkül. Japán legnagyobb origamival foglalkozó csoportja, mely 1973.

Céljuk, hogy minél több oktatási anyagot kiadva elterjesszék Japánban és külföldön is az origami csodálatos művészetét. Eredetileg művészi pályára készült, színházi rendezőként, de meghiúsult az előadás, amelyikhez maszkokat készített, hajtogatott papírból. Ez vezetett az első origami kiállításához 1961-ben. Josizava Akirát a modern origami megalapítójaként ismerik el, aki a papírhajtogatást élő művészetté emelte.

Ihletét mangákból, illetve keleti és nyugati mitológiákból meríti. Munkái több mint kétszáz darabból épülnek fel. Kiemelkedő origamimester volt, aki megalkotta a Tyrannosaurus Rex csontvázát origamiból, ami nagyon gyorsan világszerte elterjedt lett, de ezen kívül sok más, igen komplex origami forma megalkotását is neki köszönhetjük. Ez a fajta kész modell az ember kezében lévő mozgási energiát felhasználva, képes repülni vagy egy adott testrészét mozgatni.